Joensuun seudun kansalaisopiston venäjän kielen opiskelijat tekivät maaliskuussa unohtumattoman opintomatkan Keski-Aasiaan. Opiskelijat suuntasivat opettajansa Dmitry Loginovin johdolla Uzbekistaniin, jonne on Joensuusta linnuntietä pitkin noin 3500 kilometriä. Opintomatka oli ryhmän oma idea.
Seuraavassa jutussa Dmitry kertoo ryhmän reissusta silkkitien varrella.
“Vierailimme Tashkentissa, Samarkandissa ja Buharassa. Tashkent on Uzbekistanin pääkaupunki, moderni metropoli, jonka väkiluku on yli 6 miljoonaa ihmistä. Kaupunki tuhoutui melkein kokonaan vuoden 1966 voimakkaan maanjäristyksen aikana ja se kunnostettiin Neuvostoliiton aikana.
Majesteettinen Samarkand perustettiin 700-luvulla eaa. ja siellä ovat Uzbekistanin tärkeimmät nähtävyydet. Samarkandissa sijaitsee muun muassa Keski-Aasian kauneimmaksi kutsuttu Registan-aukio, suuren valloittajan Amir Timurin (tunnetaan myös nimellä Tamerlan) mausoleumi sekä paljon muuta kiehtovaa.
Henkisyyttä huokuvassa provinssinomaisessa Buharassa, joka perustettiin 500-luvulla eaa., on säilynyt elävä vanha kaupunki unohtumattomine värikkäine käsityöläisalueineen, leipomoineen ja matkamuistokojuineen. Uzbekistan on Silkkitien sydämessä, joten vanhimmat siellä säilyneet arkkitehtoniset monumentit, kuten moskeijat, mausoleumit, madrasat (arabiaa; koulu) ovat peräisin 100-luvulta.
Sen lisäksi, että opiskelijoilla oli mahdollisuus tutustua rikkaaseen historiaan ja kulttuuriin, heillä oli mahdollisuus käyttää oppimaansa venäjän kieltä. Uzbekistanin hotelleissa, ravintoloissa, kaupoissa ja itäisissä basaareissa venäjää käytetään asiointikielenä huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi englantia.
Omasta puolestani voin todeta, että opintomatka muutti stereotyyppisiä käsityksiäni tästä entisestä neuvostotasavallasta. Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja kokemus oli kokonaisuutena ikimuistoinen.”
Dmitry Loginov
venäjän kielen opettaja Joensuun seudun kansalaisopistossa