Joensuun seudun kansalaisopiston opiskelija Marja-Leena Penttinen.

”Liikunnan ansiosta tunnen,että olen taas oma itseni”

Kansa­lais­opiston liikun­ta­kurssit auttavat monen­laisia ihmisiä jaksamaan arjessaan. Ylämyl­ly­läisen Marja-Leena Penttisen, 69, elämään liikun­ta­har­ras­tuk­sella on ollut käänteen­tekevä vaikutus.

Työikäisenä aktii­vista ja urhei­lul­lista elämää viettänyt Penttinen kohtasi eläkeiän kynnyk­sellä isoja terveys­haas­teita. Pitkät sairaa­la­jaksot ja isot operaatiot veivät hänet omien sanojensa mukaan aivan rapakuntoon. Vuonna 2018 Penttinen aloitti kuntou­tu­mi­sensa ja palasi hiljalleen liikunnan pariin.

Nyt Penttinen on osallis­tunut monipuo­li­sesti erilai­sille senio­reiden liikun­ta­kurs­seille, kuten kunto­piiriin, kunto­sa­li­ryhmään ja allastreeniin. Aktii­visen ihmisen kalenteri on usein täysi ja viimeisen viiden vuoden aikana erilaisia kansa­lais­opiston kursseja on kertynyt yli 20.

Valtava muutos parempaan

Liikun­nalla on iso ollut vaikutus. Penttinen kertoo, että lääkärin arvion mukaan liikunta on ollut suuressa roolissa siinä, että hänen kuntonsa on pysynyt hyvänä viime vuosina. Hän kertoo, että kehon fysiikka on palannut melkein normaa­liksi. On tullut voimaa, keuhkot ovat alkaneet toimia ja rinta­ranka aueta. Penttinen kuvailee tunte­vansa taas itsensä ”omaksi itsekseen” sairauk­sista ja ikään­ty­mi­sestä huoli­matta.

– Voi sanoa, että vanhe­ne­minen on helpot­tunut varmasti.

Kansa­lais­opiston kursseilla on ollut myös suuri vaikutus sosiaa­liseen elämään ja mielen hyvin­vointiin. Saunan lauteilla ja pukuhuoneen penkeillä jutellaan elämän ilot ja surut mukavassa seurassa. Myös itse liikku­minen ja kehon käyttä­minen on saanut Penttisen voimaan paremmin psyyk­ki­sesti.

– Osallis­tu­minen ja liikku­minen on palaut­tanut minut takaisin siihen omaan aktii­vi­suuteen.

”Ihanaa, kun joku jaksaa kannustaa”

Penttinen on itse ammatiltaan opettaja, joten hän ymmärtää erityisen hyvin sen, millaisia taitoja opetta­minen vaatii. Iloinen asenne ja kannus­ta­minen on niitä, mistä Penttinen on omille kurssio­pet­ta­jilleen eniten kiitol­linen.

– Kun ajattelee, että meitä voi olla 25 yhtä aikaa altaassa, ja joku silti jaksaa ja osaa kannustaa meitä jokaista.

Joensuun seudun kansa­lais­opis­tossa työsken­telee vuosittain yli 350 tuntio­pet­tajaa. Penttinen toivoo, että opettajat saavat työstään sen arvos­tuksen, mikä heille kuuluu. Työn vaiku­tukset ovat hänen mukaansa aivan korvaa­mat­tomat.

– On hirveän tärkeää, että opettajat jaksavat tehdä tätä työtä, ja että yhteis­kun­nassa yleen­säkin tajutaan, miten tärkeää se työ on.