Kansalaisopisto Hope ry Tehdään yhdessä kurssi

Lämmin ele käsityön kautta – Kansalaisopiston opiskelijat ompelivat hyväntekeväisyyslaukkuja Hope ry:lle

Syksyn 2024 aikana Joensuun seudun kansa­lais­opis­tolla järjes­tettiin erityinen hyvän­te­ke­väi­syys­kurssi Tehdään yhdessä. Kurssin idea syntyi opiske­lijan toiveesta: hän haaveili kurssista, jossa voisi yhdistää käsityö­taidon ja autta­mis­halun. Toiveeseen tarttuivat tuntio­pettaja Tiina Piitu­lainen ja suunnit­te­li­jao­pettaja Anne Soininen, jotka alkoivat yhdessä suunni­tella kurssin sisältöä ja toteu­tusta. Mukaan hyvän­te­ke­väi­syys­pro­jektiin saatiin myös Hope ry:n Joensuun toimi­piste, joka otti ilolla vastaan opiske­li­joiden valmis­tamat lahjoi­tus­tuotteet ja lupasi välittää ne eteenpäin apua tarvit­se­ville.

Uniikkeja laukkuja hyvän puolesta

Kurssin päätee­maksi valikoi­tuivat käytän­nöl­liset ja uniikit kangas­laukut sekä ‑kassit, jotka sopivat monen ikäisille. Opettaja Tiina kuvailee kurssin olleen monipuo­linen:

“Päädyimme tekemään hyvin monen­laisia malleja ja tyylejä – nuoria pidettiin erityi­sesti mielessä, mutta laukut ovat sopivia kaikille ikään katso­matta.”

Kurssi oli opiske­li­joille ilmainen, ja materi­aalit saatiin lahjoi­tuksina Hope ry:ltä, kansa­lais­opis­tolta sekä suunnit­te­li­jao­pettaja Annen omista varas­toista. Tärkeintä oli, että jokainen osallistuja sai valita juuri sellaisia kankaita, jotka puhut­te­livat häntä itseään – samalla huomioiden, mikä voisi ilahduttaa myös lahjan saajaa.

Suunnit­te­lio­pettaja Anne kertoo materi­aalien taustoista ja kurssin hyödyistä opiske­li­jalle:

”Pystyimme hyödyntää aiemmista töistämme ylijää­neitä ja lahjoi­tuksena saamiamme materi­aaleja. Minua ilahduttaa se, että pystyimme samalla myös opettamaan materi­aalien tunte­musta ja käyttöä sekä viemään eteenpäin kierto­ta­louden näkökulmaa.”

Laukuista löytyi monia eri malleja: Isoja shopper-laukkuja, crossbody-laukkuja ja pieniä sieviä käsilaukkuja. Laukkujen väri ja materi­aa­li­har­monia muodos­tivat kuin oman keväisen mallis­tonsa.

Monenlaiset taustat, yhteinen tavoite

Opiske­li­joiden taidot vaihte­livat suuresti: osa oli pitkä­ai­kaisia käsityö­har­ras­tajia, kun taas toiset tarttuivat ompelu­ko­neeseen ensim­mäistä kertaa. Silti kaikki onnis­tuivat luomaan upeita ja persoo­nal­lisia laukkuja. Tiina kertoo erityi­sestä oppimis­ko­ke­muk­sesta:

“Meillä oli mukana opiskelija, jonka kanssa emme jakaneet yhteistä kieltä. Silti yhteistyö sujui hienosti käytännön kautta – yhdessä katso­malla ja tekemällä saavu­timme upeita loppu­tu­loksia.”

Kurssi houkutteli osallis­tujia laajalla ikähaa­ru­kalla, parikymp­pi­sistä aina seitse­män­kymp­pisiin. Opiske­lijat saivat tarpei­siinsa sopivaa opetusta, mutta yhdessä tekeminen ja vapaa­eh­toistyön merkitys nousivat tärkeään rooliin. Monet opiske­lijat jäivät toivomaan jatkoa – he olisivat halunneet tehdä vielä enemmän lahjoi­tuksia.

Hope ry:llä lahjat löytävät oikeat saajat

Hope ry:n Joensuun tiimin­vetäjä Maria Kainu­lainen kertoo, kuinka opiske­li­joiden tekemät laukut löytävät kodin paikal­li­sesti:

“Asiakas­perheet saavat itse valita juuri omaan persoo­naansa sopivan laukun. Käsin­teh­dyissä tuotteissa on jotain erityisen kosket­tavaa – ne tuovat ilon tunteen rintaan niin tekijälle kuin saajal­lekin.”

Hope ry:lle saapuu lahjoi­tuksina jonkin verran käsin­tehtyjä asusteita, kuten villa­sukkia, mutta laukkuja valmis­tetaan harvemmin. Siksi tämä kurssi oli erityinen myös järjestön näkökul­masta.

“On upeaa, kun jokainen voi löytää oman tapansa tehdä hyvää,” Maria kiittää.

Yhdessä enemmän

Kurssin opettaja Tiina kertoo lähte­neensä projektiin avoimin mielin – ja kokemus ylitti odotukset.

“Ihmisten hyvän­tah­toisuus lämmittää mieltä ja sydäntä. Voisin ehdot­to­masti lähteä tällaiseen projektiin uudestaan – nyt olisi vieläkin enemmän annet­tavaa.”

Kurssin myötä syntyneet laukut eivät ole vain käytän­nöl­lisiä esineitä, vaan konkreet­tisia osoituksia välit­tä­mi­sestä.

Opettaja Tiina Piitu­lainen (vasem­malla) sekä suunnit­te­li­jao­pettaja Anne Soininen (oikealla) ojensivat laukut eteenpäin Hope ry:n Maria Kainu­laisen huomaan (keskellä).