Syksyn 2024 aikana Joensuun seudun kansalaisopistolla järjestettiin erityinen hyväntekeväisyyskurssi Tehdään yhdessä. Kurssin idea syntyi opiskelijan toiveesta: hän haaveili kurssista, jossa voisi yhdistää käsityötaidon ja auttamishalun. Toiveeseen tarttuivat tuntiopettaja Tiina Piitulainen ja suunnittelijaopettaja Anne Soininen, jotka alkoivat yhdessä suunnitella kurssin sisältöä ja toteutusta. Mukaan hyväntekeväisyysprojektiin saatiin myös Hope ry:n Joensuun toimipiste, joka otti ilolla vastaan opiskelijoiden valmistamat lahjoitustuotteet ja lupasi välittää ne eteenpäin apua tarvitseville.
Uniikkeja laukkuja hyvän puolesta
Kurssin pääteemaksi valikoituivat käytännölliset ja uniikit kangaslaukut sekä ‑kassit, jotka sopivat monen ikäisille. Opettaja Tiina kuvailee kurssin olleen monipuolinen:
“Päädyimme tekemään hyvin monenlaisia malleja ja tyylejä – nuoria pidettiin erityisesti mielessä, mutta laukut ovat sopivia kaikille ikään katsomatta.”
Kurssi oli opiskelijoille ilmainen, ja materiaalit saatiin lahjoituksina Hope ry:ltä, kansalaisopistolta sekä suunnittelijaopettaja Annen omista varastoista. Tärkeintä oli, että jokainen osallistuja sai valita juuri sellaisia kankaita, jotka puhuttelivat häntä itseään – samalla huomioiden, mikä voisi ilahduttaa myös lahjan saajaa.
Suunnitteliopettaja Anne kertoo materiaalien taustoista ja kurssin hyödyistä opiskelijalle:
”Pystyimme hyödyntää aiemmista töistämme ylijääneitä ja lahjoituksena saamiamme materiaaleja. Minua ilahduttaa se, että pystyimme samalla myös opettamaan materiaalien tuntemusta ja käyttöä sekä viemään eteenpäin kiertotalouden näkökulmaa.”

Monenlaiset taustat, yhteinen tavoite
Opiskelijoiden taidot vaihtelivat suuresti: osa oli pitkäaikaisia käsityöharrastajia, kun taas toiset tarttuivat ompelukoneeseen ensimmäistä kertaa. Silti kaikki onnistuivat luomaan upeita ja persoonallisia laukkuja. Tiina kertoo erityisestä oppimiskokemuksesta:
“Meillä oli mukana opiskelija, jonka kanssa emme jakaneet yhteistä kieltä. Silti yhteistyö sujui hienosti käytännön kautta – yhdessä katsomalla ja tekemällä saavutimme upeita lopputuloksia.”
Kurssi houkutteli osallistujia laajalla ikähaarukalla, parikymppisistä aina seitsemänkymppisiin. Opiskelijat saivat tarpeisiinsa sopivaa opetusta, mutta yhdessä tekeminen ja vapaaehtoistyön merkitys nousivat tärkeään rooliin. Monet opiskelijat jäivät toivomaan jatkoa – he olisivat halunneet tehdä vielä enemmän lahjoituksia.
Hope ry:llä lahjat löytävät oikeat saajat
Hope ry:n Joensuun tiiminvetäjä Maria Kainulainen kertoo, kuinka opiskelijoiden tekemät laukut löytävät kodin paikallisesti:
“Asiakasperheet saavat itse valita juuri omaan persoonaansa sopivan laukun. Käsintehdyissä tuotteissa on jotain erityisen koskettavaa – ne tuovat ilon tunteen rintaan niin tekijälle kuin saajallekin.”
Hope ry:lle saapuu lahjoituksina jonkin verran käsintehtyjä asusteita, kuten villasukkia, mutta laukkuja valmistetaan harvemmin. Siksi tämä kurssi oli erityinen myös järjestön näkökulmasta.
“On upeaa, kun jokainen voi löytää oman tapansa tehdä hyvää,” Maria kiittää.
Yhdessä enemmän
Kurssin opettaja Tiina kertoo lähteneensä projektiin avoimin mielin – ja kokemus ylitti odotukset.
“Ihmisten hyväntahtoisuus lämmittää mieltä ja sydäntä. Voisin ehdottomasti lähteä tällaiseen projektiin uudestaan – nyt olisi vieläkin enemmän annettavaa.”
Kurssin myötä syntyneet laukut eivät ole vain käytännöllisiä esineitä, vaan konkreettisia osoituksia välittämisestä.
